Om man är van att paddla kajak så kanske valet är enkelt, men för dig som är en nybörjare på kajakpaddling, så kan denna artikel vara värd att läsa. Ett smart första steg är att provpaddla dig igenom många olika kajaker genom att ta kurser i kajakpaddling. På så vis kommer du i kontakt med många modeller som kan passa dig mer eller mindre bra. Det finns även butiker som säljer kajaker dit man kan gå för att provpaddla och då finns det även försäljare på plats som kan hjälpa till. Det är dock inte bara provpaddlingen som är viktigt – även provsittning är av stor vikt, då du ska spendera en längre tid i kajaken och vill sitta bekvämt.

Ta hjälp av någon med kunskap

A och O är just en bra försäljare som vet vad han/hon pratar om. De flesta kajakbutiker anställer duktiga och erfarna kajakpaddlare som själva har detta som hobby, men visst finns det även några oseriösa sådana. Tänk också på att om en kajak är extremt billig, så finns det oftast skäl till att den är det. Eller som ordspråket lyder “verkar något för bra för att vara sant, så är det förmodligen det”.

Nybörjarkajaker

Egentligen finns det ingenting som heter nybörjarkajak – detta är endast ett uttryck för de kajaker som lämpar sig bäst för oerfarna personer. Man kanske skulle kunna tro att en bredare och icke avancerad kajak skulle passa bäst i den situationen, men faktum är att en avancerad kajak faktiskt är en smula bättre för en nybörjare. Se alltid till att välja en så stabil kajak som möjligt om du är ovan – då blir det enklare att lära sig och att komma på “rätt köl” igen om någonting skulle gå snett, så att säga. Prova dock inte alltför många kajaker om du är novis på kajakpaddling – då riskerar du endast att bli förvirrad.