Bad och sol i all ära men ibland kan det bli lite för mycket av det goda. Då Sverige är proppfullt av vatten i form av hav, sjöar, åar, floder och vattendrag, så är fisket en stor del av både försörjningen och semesteraktiviteter. Att fiska är en stillsam sysselsättning som garanterat ger avkoppling och frid ute i naturen. Vissa kan tycka att fiske är en tråkig hobby, speciellt om man aldrig får napp på kroken. Men som Melker Melkersson i Saltkråkan sa: “Jag vill ingen fisk ha, jag vill bara ha lugn och ro”. Dock är det naturligtvis roligt när flötet eller draget dras ned under vattenytan och spöet böjer sig.

Fiskeregler

Det finns flera fiskemetoder att tillämpa, beroende på vart man befinner sig. I vissa fall krävs också ett fiskekort om man inte fiskar i de 5 stora sjöarna eller utmed kusterna. I annat fall kan fiske vara förbjudet och vissa arter kan vara fridlysta eller ha sina fredstider. Detta får man kolla upp. Ett fiskekort är lätt att köpa på nätet eller i fiskebutikerna och de kan även omfatta en hel familj under en vis tid.

Fiskemetoder

När du ger dig i kast med fiske så kan det vara bra att veta vilka metoder som du kan dra nytta av. Att meta är den vanligaste men då måste du också vara beredd på att dra upp en hel del abborrar och mörtar. Är du ute efter större fiskar än så, såsom gädda eller lax så får du köpa en mer avancerad fiskeutrustning med drag eller fluga. Flugfiske kräver dock lite mer teknik och det kan behöva tränas lite först.

Spinnfiske med olika fiskedrag finns det gott om och med dessa kan du få upp ett flertal olika arter, beroende på var du står och fiskar. Vid kusterna är gädda den vanligaste fisken, men tyvärr börjar den bli uppfiskad. Du kan dock bege dig till insjöar där de brukar bli enorma.